Jeg skrev en julehilsen i fjor og avsluttet med at en var usikre på hvordan en skulle budsjettere og planlegge for sesongen 2021. Ville oppturen som golfklubben har opplevd under pandemien fortsette eller ville en komme tilbake til «normale» tilstander når pandemien gikk over?

Nå har vel ikke pandemien gått over, og senest for noen dager siden så kom det nye restriksjoner som varer til midten av januar. Men en kan trygt si at oppturen for Norsk golf vedvarte også i 2021 og for en sesong det har vært 😊 Den begynte for så vidt rolig med en lang og kald vinter. Solastranden fikk skikkelig kjørt seg, spesielt i Mars da det ble satt ny rekord med over 5000 spilte runder. Uten gressvekst så tidlig i sesongen så blir sårene veldig synlige. I tillegg jobbet vi ut ifra «begrensede» forhold i en container og et falleferdig jærhus. Motivasjon fikk en av å se at nytt klubbhus reise seg.

I midten av april fikk vi endelig også åpnet Forus og i Mai satte vi nok en gang rekord med over 5800 spilte runder på Forus og samlet for begge baner ble det for første gang spilt over 10.000 runder på en måned.

Trenden fortsatt og nå mot slutten av året så er økningen i antall spilte runder på ca 10% i forhold til i fjor. Og ikke nok med det… Driving range har økt med 20%, greenfee er økt med 10%, bilutleie er opp med 20%, instruksjon er økt med 40% og omsetning i Proshop har faktisk økt med 10% og det med et containerutsalg på Solastranden. Eneste som er noe redusert i forhold til i fjor er inntekter fra turneringer, da vi også har redusert antall turneringer for å frigjøre starttider på banene. Proshop fikk også utvide butikken på Forus og en omfattende ombygging med Proshop og Administrasjon ble gjennomført før sesongstart.

Og bygging har preget resten av sesongen også. Når byggene ble vedtatt i fjor så ble det prosjektert for at innendørshall skulle stå klar i løpet av vår/sommer og klubbhus på Solastranden skulle være klar til høsten. Worst case var hvis begge bygg ble ferdige samtidig, da det var lagt opp til mye arbeid med egne ansatte og dugnad. Hva skjedde? Jo, begge bygg ble selvfølgelig ferdig samtidig. Her må det rettes en stor takk til ansatte, byggekomite, styret og frivillige som virkelig brettet opp armene og jobbet med å få ferdigstilt disse. Vi fikk åpnet Atea hallen i uke 44 og ordfører fikk æren av å åpne klubbhuset i uke 45.

Ettersom økonomien har bedret seg så har styret også bevilget at en kunne bruke mer på byggeprosjektene slik at både klubbhus og innendørshall har blitt betydelig bedre enn det som var skissert. Innen Atea hallen stod ferdig fikk vi investert i 4 simulatorer og et helt nytt svingstudio som også kan utleies som simulator i perioder. Dette vil gjøre at vi kan ha aktiviteter gjennom hele året og det er veldig gøy å se at senteret har blitt tatt godt imot og at medlemmer kommer og trener innendørs i vinter. Den har nå vært åpen i ca 6 uker og simulatorene har vært utleid hele 650 timer hvor de aller fleste er fra våre egne medlemmer Enda bedre blir det når vi får koblet hallen enda bedre sammen med Bistro slik at en enklere kan få servering og nyte mat og drikke mens en spiller.

Klubbhuset på Solastranden er et uendelig løft og står klar til å ta imot alle nye og eksisterende medlemmer gjennom vinteren og til sesongstart. Her kan en sette seg i loungen med en matbit og kaffe samtidig som en ser ut over banen. Det jobbes med et utvidet mat tilbud som forhåpentligvis vil være klar i god tid før sesongen starter. Proshop har blitt oversiktlig og ansatte er nå lett tilgjengelig om en skulle lure på noe. Møterommet vil være tilgjengelig for komiteer og medlemmer ut over åpningstider, samt at en har tilgang til toaletter også ved bruk av medlemskort.

Andelen aktive medlemmer med fritt spill på begge baner har også økt til 78%. Denne kunne også vært høyere, men vi har valgt å gi alle våre kursdeltakere et godt tilbud med spill kun på Solastranden første året. Veldig gledelig å se at de aller fleste som går på VTG kurs velger dette medlemskapet i etterkant. Fra år to får de også tilgang til begge baner mot en redusert kontingent.

Vi har registrert hele 464 nye medlemmer i år (529 om du tar med junior golfskolen). Snittalderen på disse er 31 år som også gjør at snittalder for hele klubben er redusert til 45,6. Andelen damer er tilsvarende som i 2020 på 18% og vi skulle gjerne sett at vi klarte å øke denne i årene fremover. Totalt vil vi være like under 2500 medlemmer ved nyttår som er en økning på ca 250.

I årets medlemsundersøkelse er det tydelig å se at spillegarantien og fleksibiliteten med to baner er det medlemmene er mest fornøyd med. Vi spurte også om hva Golfglede betyr for de enkelte og vi fikk her mange gode svar som:

  • Å spille med kjente, og nyte en kopp kaffe i godt lag etterpå
  • Kunne spille når en ønsker og å hive meg med nye medspillere
  • Slå noen bra slag, snakke skit og le masse
  • Ta en spontan golfrunde når det er fint vær
  • God atmosfære fra man parkerer til man drar hjem. Den følelsen har jeg i Sola GK på begge baner!

Med så mange spilte runder på banene ser en også at scoren på «tilgjengelige starttider når jeg ønsker det» er redusert fra i fjor. Faktisk er starttidsbelegget fra Mai til September på hele 68% samlet for begge baner. Skjemaet viser hvordan belegget samlet er for begge baner i samme periode og som en ser er det størst press på søndager mellom kl. 10-11.

Sola Bistro har hatt et utfordrende år med alle restriksjoner som de har måtte følge og de har gjort en kjempejobb med å sørge for at våre medlemmer og gjester har fått en god opplevelse. De har investert i en ny pizzaovn som også skal tilby servering i Atea hallen. Her håper vi å få det tett mellom byggene slik at en her også kan sette seg ned og nyte mat og drikke når en er i hallen. De fikk seg nok en knekk nå når det kom ytterligere innstramminger før jul. Et godt tips og oppfordring kan være å kjøpe et gavekort på bistroen som du setter på kontoen din slik at du slipper å ha med kort hver gang du handler i løpet av sesongen.

Været har vel også vært med oss for det meste gjennom året. Største utfordring har vært at en gikk tom for vann og det har vært tørkeskader. Spesielt Golfparken fikk merke dette da en måtte begynne å spare på vannet for å bruke på 18 hulls banen. Været har nok også bidratt til at det i år totalt vil bli spilt over 70.000 runder inkludert turneringer. Til sammenligning ble det spilt ca 35.000 runder i regnåret 2017.

Som en forstår så kommer det til å bli et godt år økonomisk for klubben og vi jobber nå tett med styret for å se hvordan vi best kan videreutvikle anleggene og fortsatt være den foretrukne klubben i distriktet. En har fortsatt et etterslep på vedlikehold av både bygninger og maskiner, men det er betydelig mindre enn tidligere. Ny virksomhetsplan med visjon og målsettinger skal legges frem på årsmøtet og vil vise hva vi skal prioritere i årene fremover. For selv om vi har gjort ekstremt mye i 2021 så vil vi fortsatt jobbe for å gjøre klubben enda bedre og mer attraktiv for både medlemmer og gjester i årene fremover.

Banemannskapet har nok en gang gjort en formidabel innsats. Ikke nok med at de har holdt banene i fantastisk stand gjennom hele året. (og med rekord i antall spilte runder så er det ikke lett å komme til) De har også gjort alt arbeidet med graving og klargjøring av tomtene på begge byggeprosjektene, samt uteområder på begge bygg og alt mulig innvendig som snekring, teppefliser, simulatorbygging osv. De kan så absolutt mye mer enn bare stelle gressflatene på golfbaner, noe vi alle har glede av.

Våre medlemmer skal i år kanskje få den aller største takken. De valgte å investere i klubben og vedta et stort løft med bygging av nytt klubbhus og innendørssenter. Nå har vi (ikke bare i mine øyne) i tillegg til de beste banene og treningsområdene, også de beste fasilitetene og muligheter for å spille golf både inne og ute hele året. Noe som er helt unikt i Norge og som vi skal være ekstremt stolte av.

I år fikk vi endelig også ta med både medlemmer og samarbeidspartnere på golfreise igjen til Spania. Medlemsturer i 2022 ligger også ute til påmelding og vi håper at vi får reise også neste år.

Helt på slutten må jeg jo også ta med at vi hadde et datainnbrudd i vårt gamle fakturasystem hvor noen da sendte fiktiv faktura til ca 3500 tidligere og eksisterende medlemmer. Heldigvis var medlemmene årvåkne og gav tidlig beskjed slik at vi raskt fikk sendt ut advarsel, samt kontaktet medlemmer, samarbeidspartnere, bank og politi. Så langt ser det ut som det kun er en person som har betalt denne faktura. Men det viser viktigheten av at en endrer passord ofte og tar nødvendige forhåndsregler.

Ønsker dere alle en god jul og godt nytt år. Så håper jeg nok en gang at neste sesong blir like fantastisk, med mindre korona og økt fokus på det sosiale. Min målsetting er hvert fall å spille mer golf og booke meg inn med noen jeg ikke kjenner.   og forresten, begge baner er åpne for spill nå i Desember 🙂

André